Zo ruiter, zo paard... Over spiegelpaarden...

"Nele, mijn paard wil niet meewerken!"

Afgelopen weekend had ik weer een reeksje kwartetlessen in de Paddock. Dat zijn lessen waar er met maximaal 4 ruiters intensief gewerkt wordt aan houding, zit en specifieke doelen per ruiter. Tijdens dat soort lessen ligt de nadruk dus op "werken"; aan jezelf als ruiter op de eerste plaats en daarnaast/daardoor ook aan de flexibiliteit en balans van je paard. 

Ik vind dit soort lessen zalig om te geven. Hoewel het voor tal van ruiters ook aardig confronterend werkt en sommigen (lees: ruiters én paarden) af en toe de handdoek in de ring gooien. 

Ook afgelopen weekend had ik er twee die met blozende kaakjes en een verward paard strandden in het midden van de Paddock: "Nele, hij wil niet meewerken..."

Helaas krijg je van mij dan geen ander paard. Want weet je wat? Dat zogenaamde "koppige" paard is het mooiste kado dat je op dat moment mag krijgen... Want met de juiste techniek en houding kan je met elk paard rijden en wil elk paard met je meewerken. 

Het gaat om leiderschap. Als je paard dat te weinig voelt, zal hij zich onveilig en onzeker voelen en liever in het midden gaan staan wachten tot het gedaan is. Het is een vluchtdier, dus heel erg gericht op leiding en veiligheid. Dat geweldige paard laat zijn ruiter dus in feite heel duidelijk zien waar diens werkpunten liggen. Volhouden is de boodschap. Dit paard kan zijn ruiter gigantisch veel leren. 

Heel vaak vragen mensen dan de volgende les om "niet meer met die koppige van vorige keer" te moeten rijden. En stranden even later met die andere lieverd op dezelfde blozende manier in het midden van de Paddock.

En Eureka! Vaak zien ze dan zelf in dat het gedrag van het paard start vanuit zichzelf. En wat een kado is het dan om met dat heerlijke spiegelpaard te mogen oefenen om te groeien als mens en ruiter.

Paarden die breindood in een treintje achter elkaar aan hobbelen, zal je bij ons niet vinden. Hier wordt gewerkt, aan leiderschap, zelfvertrouwen en echte zelfstandige ruitervaardigheden. 

En reken maar dat je blinkt en schitterende oogjes hebt als de communicatie dan plots wel vlot verloopt en je eerder vervloekte paard opgelucht ademhaalt onder je zadel?

Paarden kunnen het beste in ons naar boven brengen. En daar doen we het voor.

Zonnegroet ☀️ 

Nele 


*Ook zin om de paardenspiegel te ontdekken?*  Hou dan het lesrooster van Animu Luce  in de gaten of plan eens een les of paardencoaching in. We plannen regelmatig privé, duo of kwartetlessen in de Paddock. Maar de spiegel werkt uiteraard ook in het bos, aan de poetsplaats, in de wei... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.