Als Shetlanders grote paarden waren...

...dan had niemand nog paarden. Het is een bekend gezegde in Paardenland. En ik moet het regelmatig met een grote glimlach beamen als ik ons mini-paardje Shiva bezig zie.

Vandaag kon ze kennismaken met onze Grote Vriendelijke Marco-reus en het resultaat laat zich raden. 🫣

Pittige tante, nietwaar? En tegelijkertijd schattig, toch? Zou je het even schattig vinden als dat kleine heksje van 90kilo een kolos van 900kilo zou zijn? En als deze kolos dit gedrag dan zou stellen naar jou als begeleider?

Neen dus... We laten ons als mens al te vaak inpakken door de schattigheid van die kleintjes. Wie valt niet voor het Walt Disney gehalte van zo'n ukkie en vervalt niet in betuttelend knuffelbeer-gedrag? En hoe vaak worden er Shetlanders aangekocht als kinderpony? Terwijl ook zij niets liever wensen dan de duidelijkheid van een stevige leider. 

Al heel wat Shetlanders zijn bij ons beland met hun snoezige snoetjes. Draakjes in een teddyberenpakje. Waar ik met veel omzichtigheid en strakke grenzen weer de rust in heb kunnen aanwakkeren. 

Maar de draak blijft altijd op de loer liggen. In elk contact met elke nieuwe mens. Want zulke schattige beertjes laat je toch gewoon hun zin doen? Het is toch zo grappig als ze tegen je aan schuren, bijten in je kuiten en je meetrekken van de ene kant van de wei naar de andere? 

Zo'n snoepje kan in no-time terug veranderen in die kleine vuurspuwende draak als die niet krijgt wat hij écht nodig heeft: respect, grenzen, ruimte en vertrouwen.

Zonder leiderschap maak je geen kans bij zo'n mini. Want waar grote paarden vaak nog een ruime tolerantiegrens hebben naar ons klunzige consequent-zijn, heeft zo'n draakje weinig vuur nodig om te ontvlammen.

Wees dus gewaarschuwd als je vertederd in de puppy-ogen van zo'n kleine koddigaard kijkt. En zorg dat je gewapend bent met een aardig pakket grondwerk-skills als je ermee in zee wil gaan.


Benieuwd naar hoe we dit bij vzw Animu Luce aanpakken? Neem eens deel aan een van onze grondwerkactiviteiten. Dit maakt je niet enkel een betere Paardenvriend, maar het kan ook je persoonlijke groei als mens een mooie boost geven...

Zonnegroet ☀️

Nele 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.