NATUURLIJKE HOEFVERZORGING

2 november 2011

Wij geloven dat de natuur de beste heelmeester is en dat we terug een stapje naar haar toe moeten zetten om te kunnen blijven functioneren in onze veelal kunstmatige wereld. Eén van de manieren om een paard gezond te houden, is door hem heel veel beweging te geven... op blote voeten. Hoefijzers zijn een menselijke uitvinding met als doel de hoeven van een extreem hard werkend gedomesticeerd paard te beschermen. Jammer genoeg heeft een hoefijzer het nadeel dat het op termijn de hoef verzwakt, omdat het de pompbeweging van de paardenhoef belemmert, waardoor de doorbloeding in het onderbeen niet meer optimaal verloopt. En aangezien doorbloeding een hoofdvoorwaarde is voor gezondheid...

Een gedomesticeerd paard zal zelden de keiharde hoeven krijgen van een wild paard dat tientallen kilometers per dag over rotsachtige bodem beweegt, maar onze ervaring leert dat een gevarieerde ondergrond, stimulans om te bewegen en natuurlijke hoefbekapping erg verzwakte hoeven terug in grote mate kan uitharden. Dankzij natuurlijke hoefbekappingen hebben we al heel wat paarden met hoefzwakte of problematieken succesvol terug stevig op de hoefjes gezet.

Marijke is één van onze trouwe Animu Luce medewerksters. Ze is zich aan het verdiepen in het natuurlijk hoefbekappen en kwam vandaag haar spieren trainen bij de bekapping van Max. Max is een ex-manegepaard dat we nabij Amsterdam ophaalden omdat hij niet meer goed liep. Max stond op de manege constant op stal en droeg hoefijzers. Zijn hoeven waren in erg slechte staat toen hij bij ons kwam. De hoefwand was veel te lang, wat met het hoefijzer eronder natuurlijk zijn beweging erg bemoeilijkte. De hielen waren extreem hoog, er was rotstraal aanwezig en de hoefwand was zodanig zwak dat hij kon worden afgepeld als een bananenschil. Werk aan de winkel dus. In aanvangsfase heeft Max regelmatig hoefzweren gelopen, maar intussen stapt hij dapper zonder problemen over ruwere oppervlakten en worden zijn hoeven elke dag sterker dankzij de constante beweging die hij krijgt in onze revalidatiekudde en op wandeling aan de hand. We hebben er het volste vertrouwen in dat het met deze klepper ook wel allemaal goed komt... kwestie van de natuur haar werk te laten doen en daar een beetje in te ondersteunen! 








Met dank aan Marijke !!!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.