JALNA

12 februari 2012

In het 'sneeuwpret' bericht waren al enkele prachtige plaatjes te zien van Jalna maar omdat ze binnenkort 3 jaar bij ons is willen we haar graag nog even extra in de kijker zetten!
Jalna is onze Mérens merrie van 15 jaar. Ze heeft een hele weg afgelegd. Ze was jarenlang een fokmerrie in de Pyreneeën en heeft daar heel wat veulentjes op de wereld gezet. Toen ze in de fokkerij een miskraam kreeg en niet meer drachtig kon geraken, werd ze afgericht als recreatiepaard en verkocht naar Nederland. Jammer genoeg kwam daar een baarmoederonsteking aan het licht en was Jalna niet meer te berijden omdat ze -waarschijnlijk door de pijn- elke ruiter van haar rug bokte... En toen wachtte haar het trieste lot van het slachthuis. Gelukkig hebben we dit prachtige paard dit vreselijke scenario kunnen besparen en nu verblijft ze al geruime tijd bij ons en mag ze gewoon 'paard' zijn en haar trauma's stilaan overwinnen.
We willen bij Jalna's verhaal een kanttekening maken omtrent fokkerij.
Veulentjes zijn geweldig, schattig, lief en heerlijk om op te voeden... En wat is er mooier dan een veulentje te zien opgroeien van je eigen merrie? Maar bedenk hierbij wel dat er zoveel andere fijne paarden zijn die een goede, warme thuis zoeken en verdienen, maar niet vinden... en in het slachthuis belanden en later als een lap vlees op een bord. Is dat dierenliefde? Op elk stukje grond vind je wel een pony of paard.  
Voor ons is het een evidentie om eerst te zorgen voor de paarden die op onze aardbol rondlopen en die zoeken naar een thuis, in plaats van er wegwerpartikelen van te maken en tegelijkertijd nieuwe veulens te fokken... Wij hopen dat meer en meer mensen onze mening hieromtrent zullen volgen...


Jalna kwam bij ons met extreme angsten

ze liet zich heel erg moeilijk benaderen en heeft heel wat trauma's

ze is extreem gevoelig,
maar bij ons 'hoeft' ze niets en mag ze helemaal zichzelf zijn

we nemen haar regelmatig mee op stap,
zo werken we aan haar gekraakte vertrouwen in mensen

en dat zit best al goed...
als je bekijkt welke weg dit lieve paard al heeft afgelegd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.